Stichting Ghaus E Azam

Beleidsplan 2017-2020

 

 

 

 

GHAUS E AZAM

 

      BELEIDSPLAN [2017 – 2020]

 

 

 

 

Adresgegevens organisatie:

 

Hilledijk 190 B (postadres)

3074 GA Rotterdam

E: info@ghauseazam.nl

Telefoonnummer

 

 

 

 

 

 

 

 

Inhoud

 

Voorwoord.. 3

1.                                         Missie/visie. 4

1.2                                      Doelstelling.. 4

1.3                                           Strategie. 4

2.                                    Huidige situatie. 5

2.1             Activiteiten van de organisatie. 5

2.2                                       Activiteiten.  5

3.                                          Organisatie. 6

3.1                                             Bestuur. 7

3.2                                      Werknemers. 7

4.                                           Financiën.. 8

                                                   Bijlage. 9

 

 


 

 
 
Voorwoord
Voor u ligt het beleidsplan van Stichting Ghaus E Azam. Stichting Ghaus E Azam  is opgericht op 16 juni 2017 in Rotterdam door een initiatief van een aantal vrijwilligers. Stichting Ghaus E Azam is er om het bestrijden van armoede in Nederland en Buitenland, in de ruimste zin van het woord. Het doel van deze organisatie is het organiseren van (hulp)projecten voor landen die door armoede zijn getroffen, het bieden van hulp aan mensen die zorg nodig hebben door gezondheidsproblemen, het bemiddelen in het onderwijs en het bieden van hulp aan mensen die onderwijs willen volgen, het verwerven en beheren van financiële middelen ter bereiking van en ter besteding aan armoede, het geven van  voorlichting en informatie, het verzorgen van publicaties door alle audiovisuele middelen, het onderhouden van contacten met soortgelijke en verwante organisaties en overheidsinstellingen..
Een Stichting is verplicht door de notaris een akte op te laten stellen (ook wel de statuten genoemd). Nadat deze akte is opgesteld, waarin o.a. is vastgelegd wie de bestuurders zijn. Na de akte volgt inschrijving bij de Kamer van Koophandel en aanmelding bij de belastingdienst. Het schrijven van een beleidsplan wordt sterk geadviseerd. Een beleidsplan is ook noodzakelijk voor het verkrijgen van de status Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Bij het opstellen van dit beleidsplan is met de eisen van de ANBI rekening gehouden. Een ANBI status heeft als voordeel dat organisaties en particulieren hun giften af kunnen trekken van de belasting en de stichting wordt gevrijwaard van het betalen van belasting over giften en schenkingen.
Dit plan geeft inzicht in:
- Missie, visie en doelstellingen van de stichting  
- Werkzaamheden (activiteiten) van de stichting
- Financiën
- De manier waarop de Stichting geld werft  
- Het beheer van vermogen van de stichting  
- De besteding van het vermogen van de stichting
- Het functioneren van het bestuur
 

 

 

 

Het bestuur van Stichting Ghaus E Azam

 

M.K. Latif, voorzitter

 

 

 

 

 

 

1.      Missie/visie
 

De armoede in de wereld is schrijnend. Dit heeft ons ertoe bewogen om meer te doen voor de hulpbehoevenden. De extreme armoede in de wereld neemt al decennia af, maar nog steeds moeten grote delen van de mensheid het doen met een extreem laag inkomen. 3,4 miljard mensen, bijna de helft van de wereldbevolking, leeft van minder dan 5,50 dollar per dag. 41 procent van sub-Sahara-Afrika leeft onder de armoedegrens. Van de 28 armste landen ter wereld liggen er 27 in die regio. Ook in Nederland is het schrikbarend als we naar de cijfers kijken.

 

Als Stichting Ghaus E Azam proberen wij de gevolgen van de armoede voor zoveel mogelijk te beperken zodat iedereen op de wereld een kans heeft om te leven en te overleven.

1.2     Doelstelling
 

Ons doel is om wereldwijd te helpen bij armoedebestrijding. Kinderen staan hoog in het vaandel bij onze stichting. Tevens is ook hoge nood in Nederland zelf. Er leven in ons land zo`n 1,2 miljoen mensen op of onder de armoedegrens die financieel enigszins moeilijk vast te stellen is omdat die per geval afhankelijk is van diverse persoonlijke omstandigheden zoals hoogte van de huur, toeslagen en al dan niet gezondheidsproblemen. Algemeen wordt gesteld dat een gezin met twee kinderen dat minder te besteden heeft dan 1.900 Euro netto per maand inclusief alle toeslagen, in armoede leeft. Voor een éénoudergezin met twee kinderen ligt dat op 1.540 Euro netto per maand. Armoede wordt omschreven als het niet meer zelfstandig kunnen voorzien in de eerste levensbehoeften. Dus als dat net wel mogelijk is, leeft men theoretisch niet in armoede.

 

1.3     Strategie
 

De strategie zal voornamelijk bestaan uit voedselpakketten uitdelen,  waterputten slaan, weesjes sponsoren en in heilige maanden zoals de Ramadan extra hulp te bieden middels iftarmaaltijden/boxen aan te bieden. Dit zullen landen zijn zoals Pakistan, Afghanistan, Indonesië en alle Afrikaanse landen waar de armoede sterk aanwezig is.  

 

Ook is er veel aandacht voor onderwijs zowel in Nederland als in de rest van de wereld. Hoe vaak zien we niet dat er kinderen in Nederland op school geen boterham kunnen meenemen of niet mee kunnen naar schoolreis. Hier is ook ons aandacht op gevestigd.

 

We onderzoeken ook of er een samenwerkingsverband opgezet kan worden met de Voedselbank in Rotterdam e.o. voor de voedselpakketten.

 


 

2.      Huidige situatie
 

Stichting Ghaus E Azam richt zich op het verwerven van inkomsten uit diverse bronnen. Door op termijn hierin te diversifiëren wordt een zekere mate van continuïteit gerealiseerd. Continuïteit die noodzakelijk is voor een consistent ondersteuningsbeleid. Deze diversificatie is een middellange termijn-doelstelling, d.w.z. voor de komende drie tot vijf jaar. In eerste instantie worden er, donateurs geworven waarvan de opbrengsten ten goede komen aan Stichting Ghaus E Azam.

 

Draagvlak in samenleving is enorm belangrijk, ondersteuning door donateurs geeft meer op termijn zekerheid dan subsidiestromen of fondsbijdragen. Het verwerven van brede kennis over het bestaan van armoede gaat in deze fase hand in hand met het verwerven van brede steun in de samenleving. Als vervolg daarop worden een of meerdere campagnes ontwikkeld om direct particuliere donateurs te werven. Stichting Ghaus E Azam gaat er van uit dat er zeker “markt” is voor dit onderwerp. Gezien de kosten die met donateurswerving gemoeid zijn, is een zorgvuldige en gefaseerde aanpak onvermijdelijk en noodzakelijk.

 

Er zal tevens uitgezocht worden welke mogelijkheden er zijn een beroep te doen op particuliere vermogensfondsen. Dat kunnen zowel statutaire fondsen zijn als ook de vermogens van particulieren. Er zijn bekende en minder bekende fondsen die armoedebestrijding in hun doelstellingen hebben staan, als ook vermogende Nederlanders die een deel van hun vermogen willen besteden aan maatschappelijke doelstellingen. Waar mogelijk zal de aandacht gevestigd worden op de mogelijkheid van het doen van grote schenkingen en/of de mogelijkheden van nalatenschappen voor Stichting Ghaus E Azam. Het succes hiervan is evenredig aan het opbouwen van een vriendennetwerk in de daarvoor relevante doelgroepen. Waar mogelijk zal een beroep gedaan worden op bedrijven voor steun. Waar dit niet financieel is kan ook worden gedacht aan huisvesting, administratieve ondersteuning, automatisering, fondsenwerving etc. Dit alles met de vereiste mate van zorgvuldigheid in het nakomen van wederzijdse afspraken en de onafhankelijkheid van Stichting Ghaus E Azam.

 
 

 

 

 

 

2.1Activiteiten van de organisatie
 

Er zijn momenteel vrijwillige medewerkers die van deur tot deur vragen om een gift en aandacht te vragen voor de wereldwijde armoede. Tevens staan er op onze agenda sponsorlopen gepland.

 

We blijven op zoek naar sponsors die in wat voor vorm ons kunnen helpen om onze doelstellingen te halen.

 

We onderzoeken ook of er een samenwerkingsverband opgezet kan worden met de Voedselbank in Rotterdam e.o.

 

 

 
 

3.      Organisatie
 

KvK nummer: 68973543 

RSIN: 857670360

ABN Amro  : NL26 ABNA 0247 7131 63

 

3.1     Bestuur
 

Bestuursleden ontvangen geen vergoeding voor hun bestuurstaken. Stichting Ghaus E Azam heeft geen mensen in dienst. Waar nodig zijn deskundige medewerkers op afroep beschikbaar. 

 

Voorzitter:                   Dhr. M.K. Latif

Penningmeester:         Mevr. S. Atici

Secretaris:                   Dhr. Kose

 


 

4.     Financiën
 

Ghaus e Azam richt zich op het verwerven van inkomsten uit diverse bronnen. Door op termijn hierin te diversifiëren wordt een zekere mate van continuïteit gerealiseerd. Continuïteit die noodzakelijk is voor een consistent ondersteuningsbeleid. Deze diversificatie is een middellange termijn-doelstelling, d.w.z. voor de komende drie tot vijf jaar. Er zal onderzoek verricht worden naar de mogelijkheden om een beroep te doen op particuliere vermogensfondsen. Dat kunnen zowel statutaire fondsen zijn als ook de vermogens van particulieren. Er zijn bekende en minder bekende fondsen die armoedebestrijding in hun doelstellingen hebben staan, als ook vermogende Nederlanders die een deel van hun vermogen willen besteden aan maatschappelijke doelstellingen.
Waar mogelijk zal een beroep gedaan worden op bedrijven voor steun.

 

Waar dit niet financieel is kan ook worden gedacht aan huisvesting, administratieve ondersteuning, automatisering, fondsenwerving etc. Dit alles met de vereiste mate van zorgvuldigheid in het nakomen van wederzijdse afspraken en de onafhankelijkheid van Stichting Ghaus E Azam.

 

Waar mogelijk zal een beroep gedaan worden op bedrijven voor steun. Waar dit niet financieel is kan ook worden gedacht aan huisvesting, administratieve ondersteuning, automatisering, fondsenwerving etc. Dit alles met de vereiste mate van zorgvuldigheid in het nakomen van wederzijdse afspraken en de onafhankelijkheid van Stichting Ghaus E Azam.

 

Stichting Ghaus E Azam beschikt ten tijde van het schrijven van dit beleidsplan nog niet over enig vermogen. Behalve uit bijzondere baten wordt deze beleidsperiode geen vermogensopbouw in de zin van een continuïteitsreserve mogelijk. Inkomsten worden gebruikt voor verdere uitbreiding van het aantal donateurs en de opbouw van een donateursbestand teneinde op termijn een serieuze en duurzame partner voor lokale initiatieven te kunnen zijn. Eenmalige baten uit erfenissen, legaten en grote schenkingen zullen gebruikt worden voor het doen van (eenmalige) uitkeringen aan lokale initiatieven, de lopende kosten van de organisatie en het verder werven van structurele inkomsten. Voor een volgende beleidsperiode zal alsdan bekeken moeten worden wat het vermogensbeleid wordt.